maandag 29 juli 2019

Via Rennessoy door naar Stavanger

Maandag, 29 juli 2019, 24ºC, ZW 3, zonnig en later bewolkt, 14 Nm.

We hebben twee dagen met Alice de omgeving verkend.
Het was een gezellig weerzien met een vriendin waar we al zo lang contact mee hebben hier.

We varen naar Rennessoy waar Margriet de auto heeft geparkeerd.
Hij staat er nog en we tanken wat diesel bij.

Daarna varen wij door naar Stavanger. In de grote haven vlakbij de plek waar alle ferries aankomen vinden we een prachtige plaats.

Margriet komt een half uur later aan en heeft het oude klooster van Rennessoy bezocht.

Deze abdij van Utstein is het best bewaard gebleven middeleeuwse klooster van Noorwegen.Het is gevestigd op het eiland Mosterøy in de gemeente Rennessøy, district Rogaland.
De geschiedenis van Utstein gaat terug tot de Vikingtijd, toen het de residentie was van koning Hårfagre, die zich hier na de slag om de Hafrsfjord in 872 vestigde. De strategische ligging van Utstein op de westpunt van Mosterøy gaf de heersers controle over alle kustwateren in de streek.

Veel later, in de 12e eeuw, werd Utstein een klooster van de orde der Augustijnen. Maximaal 12 monniken leefden in de abdij, en zetten zich in voor de gezondheid en het welbevinden van de locale bevolking. Lang heeft de abdij niet bestaan, want na de zwarte dood in de 14e eeuw, en de reformatie in 1537 werd de abdij geplunderd en in brand gestoken en werden de monniken verjaagd. Later kwam de abdij in handen van Deense koningen en adellijke families uit Bergen en werd er een nieuwe vleugel bijgebouwd. Tegenwoordig is Utstein nog steeds in familiebezit, maar open voor het publiek. Na een grondige restauratie werd de abdij in 1965 door koning Olav V heropend. In het klooster worden rondleidingen gegeven en vinden bruiloften plaats




                                                                                                                                                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten